نوروز 1393 مبارک باد
عید نوروز را بر همه شما عزیزان تبریک عرض نموده و سالی سرشار از خیر و برکت برایتان آرزومندم
عید نوروز را بر همه شما عزیزان تبریک عرض نموده و سالی سرشار از خیر و برکت برایتان آرزومندم
اگر به فهرست آرزوهای قبل از مرگ مردم نگاهی بیندازید، نوشتن کتاب را در تعداد زیادی از آنها خواهید دید. این چیز خوبی است زیرا هر چه مردم بیشتری خواهان نوشتن کتاب باشند، دنیا صاحب ساکنین روشنفکرتری خواهد شد.
از قضا، تکنولوژی فرآیند نوشتن کتاب را آسانتر از هر زمان دیگری کرده است. با این حال «آسانتر از هر زمان دیگر» مساوی با «مطلقاً آسان» نیست. بنابراین نویسندگی را کار سهلی در نظر نگیرید.
به طور کلی ۶ گام برای نوشتن کتاب الکترونیکی وجود دارد. در اینجا به طور اجمالی به آنها میپردازم و در این درس و درسهای بعدی، به تفصیل هر یک را باز خواهم کرد:
حفظ امنیت و حریم خصوصی در فضای اینترنت بسیار مهم و جدی است که همواره باید به آن توجه داشت. اهمیت این موضوع زمانی که شما صاحب یک وبلاگ هستید و افراد مختلفی از سراسر دنیا بازدید کنندهی شما هستند، چندین برابر هم میشود.
تا زمانی که مرکز توجه قرار نگرفته باشید، خطر چندانی شما را تهدید نمیکند، ولی به محض اینکه تعداد بازدیدکنندههای وبلاگ شما بیشتر شود، به همین نسبت احتمال حمله به شما نیز بیشتر میشود. مخصوصا اگر یک وبلاگ سیاسی باشید یا مطالب شما در خلاف جهت منافع فرد یا گروهی باشد.
در درس گذشته با اصول ساختاری یک فایل HTML آشنا شدیم و در پروژه آزمایشی مان یک صفحه وب ایجاد کردیم. اما محتوای صفحه خیلی به هم ریخته و شلوغ و ناخوانا بود. خب حالا نوبت آن است که کمی به ظاهر و نوع نمایش محتوای این صفحه برسیم. شاید کمی باید چارچوب قرارگیری آن را هم اصلاح کنیم.
به عنوان یک وبلاگنویس قطعا شکل ظاهری وبلاگ برایتان اهمیت زیادی دارد. اینکه چگونه یک قالب مناسب برای وبلاگ مان انتخاب کنیم و رعایت چه نکاتی در رابطه با قالب و اجزای آن اهمیت دارد نکاتی است که در این درس به آن می پردازیم.
تا به این درس با تعدادی از مفاهیم ابتدایی و مقدماتی جاوا اسکریپت آشنا شدیم. در این درس میخواهیم مفهوم پایهای در برنامه نویسی یعنی جملات شرطی را مرور کنیم.
جملات شرطی در جاوا اسکریپت
ما در زندگی روزمره خود بارها از دستورات شرطی استفاده میکنیم. برای نمونه میگوییم: اگر ورزش کنی سلامت میمانی. جملات شرطی دارای یک شرط و یک (یا چندین) عمل هستند که بعد از شرط آورده (اجرا) میشوند و در صورت برقرار بودن شرط است که عمل صورت میگیرد. همانطور که میبینید جمله شرطی گفته شده (اگر ورزش کنی سلامت میمانی) از دو قسمت تشکیل شده است؛ اگر ورزش کنی (شرط جمله)، سلامت میمانی (دستور یا عمل مربوط به شرط). این منطق دقیقا در زبانهای برنامه نویسی از جمله در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت استفاده شده است. شیوه استفاده از جملات شرطی در جاوا اسکریپت به این شکل است که ابتدا یک شرط بیان میشود و بعد در صورت درست بودن آن شرط عملی انجام میشود. بطور کلی میتوان گفت که جملات شرطی برای اجرای دستورات متفاوت بر اساس شرطهای متفاوت استفاده میشوند. البته دستورات شرطی به چند نوع تقسیم میشوند که در هر نوع نگارش کدنویسی آن متفاوت است.
بعد از آشنایی با تاریخچه اینترنت و شناخت اچ تی ام ال، بهتر است کمی کاربردی تر و عملی با این زبان کدنویسی آشنا شویم. اگر تا به حال با HTML کار نکرده باشید، احتمالا دیدار اول تان با کدهای یک صفحه تا حدی گیج کننده و نامأنوس باشد. انگار که دارید به متنی با یک زبان بیگانه نگاه می کند. اما جالب است بدانید که تنها با شناخت تعداد معدودی از دستورات (تگ ها) اچ تی ام ال، می توانید به راحتی زبان یک صفحه اچ تی ام ال را دانسته و منظورتان را هم به آن بفهمانید.
اگر بخواهیم داستان طولانی این زبان کدنویسی را به طور اختصار بازگو کنیم، HTML در سال ۱۹۹۰ توسط دانشمند آزمایشگاه فیزیک هسته ای اروپا، آقای تیم برنرز لی ابداع شد. هدف از ابداع اچ تی ام ال آن بود که دستیابی دانشمندان دانشگاه های مختلف به متون تحقیقاتی را آسان تر کند. زیرا هر دانشگاه از برنامه ویرایشگر متن خاصی و شیوه مرتب سازی ویژه ای بهره می برد که استفاده از اسناد تحقیقاتی را در دانشگاه دیگر مشکل می کرد. اما این پروژه به موفقیتی بسیار بیشتر از تصور تیم برنرز لی (پدر وب) دست پیدا کرد. با ابداع HTML وی پایه های وب را به شکلی که امروزه آن را می شناسیم، بنا نهاد.
در درس قبل به تاریخچه مختصری از داستان اینترنت پرداختیم و به آنجا رسیدیم که پس از ابداع و تصویب استانداردهای اینترنت، تولید برنامه های مختلفی برای هر بخش آغاز گشت. در این درس به یکی از این برنامه ها به نام مرورگر یا Browser می پردازیم که برای استفاده از استاندارد HTTP و باز کردن صفحات وب ابداع شد.